Loading

wait a moment

De waarheid over palmolie

Steeds meer mensen willen bijdragen aan een duurzame wereld. De afgelopen jaren beginnen we steeds meer te realiseren dat een ernstige klimaatcrisis dichterbij komt. Het zijn niet alleen meer de wetenschappers die het hebben over klimaatverandering. We merken elke zomer dat de hittegolven heviger en langer zijn. De laatste jaren worden er elk jaar warmterecords verbroken. Om bij te dragen aan een duurzame toekomst worden mensen vegetariër, scheiden ze hun afval en investeren we in duurzame energie, zoals zonnepanelen. Maar ook op andere vlakken proberen we duurzaam te eten. Palmolie is de laatste jaren ook vaak opgekomen in het nieuws. Maar wat is precies de waarheid over palmolie?

Wat is palmolie?

Palmolie is een van de, misschien wel dé meest gebruikte olie ter wereld. Je vindt het terug in vele producten, van margarines en koekjes tot lippenstift, zeep & tandpasta. 85 procent van alle palmolie in de wereld wordt geproduceerd in Indonesië en Maleisië. De productie van palmolie is dus ontzettend geconcentreerd.

Wat is het probleem met palmolie?

Nu vraag je je misschien af welke problemen er zijn met palmolie. Voor de aanleg van palmolie plantages worden vaak stukken regenwoud gekapt. Dit heeft natuurlijk veel gevolgen. De lokale bevolking en bedreigde dieren zoals de orang-oetan verliezen hun leefgebied, bij ontbossing die ook gepaard gaan met bosbranden komt veel CO2 vrij, en door pesticiden gebruikt wordt de grond uitgeput en beschadigd. Dit probleem staat ook wel. Bekend als palm oil deforestation.

Wat kunnen we doen

De eerste reactie van veel mensen is dan ook om geen palmolie meer te willen consumeren. Maar dit is eigenlijk onmogelijk. Palmolie zit in zoveel producten in de supermarkt dat het eigenlijk niet te omzeilen is. Daarnaast kun je palmolie ook niet vervangen met bijvoorbeeld kokosolie. Aan kokosolie zitten ook weer problemen. Een betere optie is daarom te kiezen voor duurzame palmolie.

Duurzame palmolie

Duurzame palmolie is palmolie die gegarandeerd ontbossingsvrij is. Steeds meer bedrijven werken mee aan duurzame manieren van palmolie produceren. De European Palm Oil Association, of EPOA ziet hierop toe. Er wordt dan bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bestaande landbouwgrond in plaats van het kappen van bossen voor nieuwe grond. Ook worden er aan technieken gewerkt om de opbrengst palmolie per hectare te verbeteren. Het is dus als consument belangrijk je te realiseren dat je palmolie niet volledig kunt mijden, maar wat wel helpt is om alleen producten te kopen waarvan je zeker weet dat de palmolie op een duurzame manier geproduceerd is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *