Loading

wait a moment

Deze beroepen staan niet in vriendenboekjes

Wat wilde jij later worden toen je klein was? Een standaard vraag in vele vriendenboekjes. En grote kans dat het antwoord juf, kapster, dokter, voetballer, politie (te paard voor de meisjes) of dierenarts. Andere beroepen hoor je juist nooit. In deze blog, vreemde beroepen op een rijtje, en hoe je dat nou wordt.

Stuntman

Een stuntman is op zijn eigen manier een soort acteur te noemen. Maar stuntmannen zijn vaak niet bekend bij het grote publiek. Over het algemeen denk je bij stuntmannen aan de mensen dei het gevaarlijke werk uit de handen nemen van film acteurs, vaak ook opgemaakt als de echte acteur. Dit zijn stunt doubles. Maar er zijn ook stuntmannen die voor entertainment in preptarken zorgen, of als zzp-er privaat aan de slag zijn als entertainer. In Nederland zijn er geen opleidingen voor stuntmn of vrouw. Wel worden er externe cursussen aangeboden. Het is een beroep dat vaak in de praktijk geleerd kan worden, met een ervaren stuntman als meester. Als je echt als een professional aan de bak wil, zal je in Amerika een opleiding moeten volgen.

Rijinstructeur

Vrijwel iedereen krijgt er eens in zijn leven mee te maken: de rijinstructeur. Voorzien van een goede smak sarcastische humor of juist helemaal zonder humor. Toch staat het beroep niet hoog op de verlanglijstjes van kinderen. Terwijl juist de rijschool branch verzekerd is van een blijvende vraag, en het daarom best wel lucratief is. Een Rijinstructeur opleiding wordt op verschillende plaatsen aangeboden, en de kans op een baan is vrijwel gegarandeerd!

Waterglijbaantester

Een baan om bij weg te glijden: wordt waterglijbaantester! Ik kan een hoop minder leuke baantjes bedenken. Als glijbaantester ben je vaak langdurig op reis om over heel de wereld waterglijbanen uit te testen in zwemparadijzen. De kans op deze baan is echter vrij klein. Er zijn niet heel veel posities beschikbaar bij reisorganisaties. Wanneer er een plekje vrij komt, kan je rekenen op forse concurrentie en een strenge selectieprocedure.

Food criticus

In mijn oren klinkt dit als de perfecte baan: lekker kritisch zijn, en lekker veel lekker eten. Chef-koks het zweet laten uitbreken op het moment dat jij naar binnen loopt. En daar nog voor betaald krijgen ook! Het woord lekker is echter uit den boze in deze wereld. Over het algemeen is een restaurantcriticus werkzaam voor mediabedrijven. Er zijn echter geen erkende opleidingsmogelijkheden voor dit beroep. En dat is lastig, want je moet wel veel vakkennis en ervaring hebben. Restaurantcritici moeten goed kunnen beschrijven en oordelen, en daartoe moet je ook goed weten hoe iets ‘hoort’ te smaken. Vaak stromen welbespraakte chef-koks door naar dit vakgebied. Ook een achtergrond in journalistiek is niet onhandig, gezien je omschrijving altijd treffend moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *