Loading

wait a moment

Europa is het continent van de stedentrip

Het lijkt tegenwoordig in de mode om te klagen over het leven in Nederland. De woningmarkt, de leugens van Rutte, de stijgende energieprijzen. Niks deugt er meer in ons regenachtige landje. Ik herken mij hier persoonlijk niet in. Ik vind het uiterst prettig om hier te wonen. Ik hou van de Nederlandse rijtjeshuizen, van ons redelijk functionerende sociale stelsel en van het gebengel van een Hollandse kerkklok op een zaterdagmiddag in de binnenstad. Wel vind ik het een keer per jaar lekker om ons land te ontvluchten en me onder te dompelen in de omgeving van een ander land. Net zoals je heel veel van je geliefde kunt houden, maar het toch heel fijn kunt vinden om een keer per jaar met je voetbalteam een weekend door te zakken in een kroeg.

De geneugten van een stedentrip

Mijn favoriete reis is een 3 daagse stedentrip. Zo ben ik lekker een paar dagen het land uit, maar tegelijk is het net kort genoeg om te voorkomen dat ik alweer heimwee krijg. Ik ben ervan overtuigd dat Europa het beste continent is om te wonen als je van stedentrips houdt. Op twee uur vliegen zijn er allerlei steden die qua klimaat, cultuur en historie als dag en nacht van elkaar verschillen. Wie in Australie woont, kan naar Brisbane, Sydney en Melbourne, maar al die steden zijn grosso modo best wel hetzelfde. Maar Kopenhagen en Rome. Dat zijn totaal andere werelden!

Incognito op een stedentrip

Een eigenaardigheid die ik heb tijdens een stedentrip, is dat ik het leuk vind om te pretenderen dat ik geen toerist ben. Je zult mij nooit rond zien lopen met een zware camera om mijn nek of een kaart in mijn handen. Ik dool liever urenlang verdwaald rond, dan dat ik mezelf prijsgeef als toerist. Af en toe heb ik het gevoel dat ik helemaal oplos in mijn omgeving. Dat is het grootste genot van mijn Vakantie. Als ik als een echte Italiaan een euro op de toonbank gooi en staand aan een bar in Rome mijn Doppio opdrink, dan ben ik helemaal in mijn element. Veel Italiaanser ga je het namelijk krijgen. Er is zelfs wettelijk vastgelegd dat een espresso in een koffietent nooit duurder mag zijn dan een euro. En als ik dan een paar dagen heb geveinsd dat ik een inwoner ben van de stad waarin ik slechts een toerist ben, dan is het weer tijd om terug naar mijn geliefde te gaan. Mijn koude Holland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *