Loading

wait a moment

Het mag besproken worden

Het is een ziekte, en geen fijne ziekte. Hiv. Hiv kun je oplopen door onveilige seks te hebben. Als je mannenseks hebt, betaald wordt voor seks of als je bedpartner uit een land met veel hiv-besmettingen komt, loop je meer risico. Het kan goed behandeld worden, maar er is helaas nog geen oplossing voor bedacht en daarom is het niet te genezen.

Wat is het?

Hiv is een afkorting voor het humaan immunodeficiëntie-virus. Dit virus kan uiteindelijk aids veroorzaken. Het virus tast het afweersysteem van je lichaam aan. In het begin merk je daar weinig van, maar na verloop van tijd heeft je lichaam steeds minder afweer tegen ziektes. Daardoor kan je allerlei klachten krijgen. Als het virus langer dan drie weken in je lichaam zit, spreken we van aids. Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening.

Hoe herken ik het?

Iemand met hiv hoeft geen verschijnselen te hebben. Het is dan ook niet aan iemand te zien of hij/zij besmet is met het hiv-virus. Er zijn mensen die wel klachten krijgen, ongeveer de helft tot driekwart binnen twee tot vier weken, namelijk griepachtige verschijnselen met onder andere hoofdpijn, spierpijn en koorts. Daarnaast kan je ook huiduitslag krijgen. Na de besmetting kan het een aantal maanden tot vijftien jaar duren voordat er weer nieuwe klachten ontstaan.

Hoe test ik?

Een manier om te ontdekken of je hiv hebt, is door te testen. Dat kan door een hiv test kopen, of via de huisarts. Als je advies wil van een deskundige over de thuistesten, kan je een consult met een BIG-geregistreerde verpleegkundige van Soa Clinic inplannen.  

Waarom moet ik testen?

Het is zeer belangrijk dat als je mannenseks hebt, betaald wordt voor seks of als je bedpartners uit een land met veel hiv-besmettingen komt, je vaak te laten testen. Hiv is een infectie met ernstige gevolgen zonder behandeling. Daarom is het van belang dat je huidige en vroegere seksuele partners te waarschuwen. Mensen met hiv hebben ook een mogelijk risico op hart- en vaatziekten. Laat je zo snel mogelijk testen nadat je seks hebt gehad zonder condoom en doe het regelmatig!

Voorkom verspreiding

Jaarlijks sterven er veel mensen aan het gevolg van aids. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het virus te bestrijden. Gebruik daarom altijd condooms, gebruik PEP na de seks: dit neem je alleen als je een grote kans op hiv hebt gehad. Bijvoorbeeld als je onveilige seks hebt gehad met iemand die misschien hi heeft en laat je regelmatig testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *