Loading

wait a moment

Laat de schoorsteenvegers wat vaker langskomen!

De ijskoude wintermaanden staan weer voor de deur. Het brandhout komt tevoorschijn samen met liters warme Chocomel. Er is natuurlijk niets gezelliger en gemoedelijker dan met de familie opwarmen voor de openhaard met een mok warme choco met slagroom. Het zou dan een behoorlijke sfeerverpester zijn wanneer iedereen knock-out gaat en potentieel het loodje legt ten gevolge van koolmonoxide vergiftiging. En precies dat en nog veel meer onheil kan plaatsvinden wanneer je de schoorsteen niet regelmatig laat vegen. 

Brandgevaar

Bij het branden van een openhaard komen roetdeeltjes vrij die een laag vormen binnen de schoorsteen. Deze laag is zeer brandbaar, en die brandbaarheid neemt toe naarmate de laag dikker wordt. Als je de schoorsteen niet vaak genoeg laat vegen, is het risico op een schoorsteen brand zeer hoog. 

Koolmonoxide

Schoorstenen zijn het walhalla voor vogels (zolang hij niet aanstaat uiteraard…) .Het is de perfecte schuilplek voor roofdieren en slecht weer. Wanneer je in de winter je openhaard aansteekt, wordt de rook tegengehouden door een vogelnest. De rook, die onder andere bestaat uit het giftige gas monoxide, kan dan geen andere kant op dan het huis in. Koolmonoxide ruik, proef en zie je niet, en je raakt er langzaam bewusteloos van. Wanneer je er te lang aan blootgesteld blijft, kun je eraan overlijden. Het is dus een echte sluipmoordenaar. Zo ver hoeft het absoluut niet te komen. Rookmelders detecteren de rook en geven alarm, maar hoewel er dan misschien geen levensbedreigende situatie meer voordoet, zit je wel met stinkende rook in je huiskamer. 

Gebreken aan de schoorsteen

Tijdens het vegen kunne beschadigingen aan de schoorsteen ontdekt worden. Wanneer je dus regelmatig de schoorsteenveger laat langskomen, worden beschadigingen vroegtijdig ontdekt, en kunnen deze snel verholpen worden. Hierdoor voorkom je grotere schade door achterstallig onderhoud. Schoorsteenveegbedrijf Pieter Lorje adviseert om minimaal eens per jaar de schoorsteen te vegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *