Loading

wait a moment

Tips voor een holistisch leven

Mensen die met het begrip ‘holisme’ in aanraking komen, weten of voelen vaak al de betekenis ervan. Het besef dat alles met elkaar verbonden is, ontstaat door het feit dát het zo is. We voelen dat we niet slechts als los onderdeel in het universum bestaan, maar dat we er deel van uitmaken. Enfin, even wat concreter. Deel jij met vele anderen deze holistische levensvisie en wil je jouw leven daar zo veel mogelijk op aanpassen? Met deze tips, geïnspireerd door Positive Touch, geven we je wat handvaten, die je op meerdere gebieden toe kan passen.

Bewustwording

Positive Touch is een school voor holistische massage en bewustwording. Die bewustwording omschrijven ze heel treffend in de uitleg over hun massagecursus. De opleider geeft daarbij aan, dat je het lichaam niet als een aantal losse onderdelen moet zien, maar juist als een samenwerkend geheel. Dat gaat verder dan puur op lichamelijk niveau. Op dat niveau werken alle spieren, gewrichten, zenuwen, het skelet, de hersenenen, kortom: alle onderdelen van het lichaam samen. Deze staan met elkaar in verbinding, maar (en dan gaan we een niveau dieper) ze staan ook in verbinding met je innerlijk. Deze bewustwording is belangrijk voor een verdere toepassing van de holistische visie op je leven.

Wat kun je doen?

Bewustwording is al een grote stap in een holistische levenswijze. Tot zover: gefeliciteerd! Dan volgt nu een aantal denk- en handelswijzen die je kunt volgen:

  • Focus en analyse: je bent dus een schakel in het grote geheel. Wat betekent dat? Onder andere betekent dit, dat je een bepaalde functie vervult. Probeer jezelf eens vanuit een helikopterview te observeren. Wat doe ik, waarom doe ik dat en (fast forward) hoe kan ik mijn rol zo goed mogelijk vervullen?
  • Van klein naar groot: bovenstaande lijkt misschien wat overweldigend, maar je kunt gerust klein beginnen. Zo ben je een belangrijke schakel in het geheel dat je ‘mijn gezin’ noemt. Hoe zorg je dat je zelf in de beste staat bent, om jouw rol in het gezin optimaal te kunnen vervullen? Dat kan onder andere door goed te zorgen voor je lichaam en geest.
  • SIgnaleer obstakels: voel jij je wel eens gestrest, boos, teleurgesteld of geërgerd? Sta er dan bij stil waaróm je je zo voelt. Zo vind je de obstakels die jou in de weg staan. Ruim die obstakels uit de weg en laat deze plaatsmaken voor positieve gevoelens.
  • Zonder oordeel: onderga contacten en situaties zonder oordeel. In plaats daarvan maak je mensen en ervaringen mee zoals ze zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *