Loading

wait a moment

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van het drogen van kleding op een radiator?

Kun je kleding drogen op bijvoorbeeld henrad radiatoren? In de meeste gevallen kan dat! Maar zorg er wel voor dat je je bewust bent van de gezondheidsrisico’s. En lees verder om meer te weten over hoe je het kan voorkomen. Wetenschappers hebben de afgelopen jaren gewaarschuwd voor de mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid van kleding direct op een radiator. Door het vocht van natte kleding te verwarmen, kunnen aspergillus-schimmelsporen zich vormen en in de lucht terechtkomen. Voor het grootste deel van de bevolking zullen aspergillus-sporen geen probleem zijn, omdat veel mensen er immuun voor zijn of een gezond immuunsysteem hebben dat hun effecten teniet doen. Er is echter een helaas groot aantal mensen dat potentieel kwetsbaar is voor negatieve gezondheidseffecten, zoals mensen met longaandoeningen, waaronder astma, of met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van andere gezondheidsproblemen.

Schade aan de longen door schimmelsporen 

Voor degenen die kwetsbaar zijn voor de effecten, kunnen deze schimmelsporen in zeldzame gevallen pulmonale aspergillose veroorzaken, een aandoening die mogelijk ernstige schade aan de longen kan toebrengen en zelfs dodelijk kan worden als deze niet snel wordt verholpen. Aspergillose verwijst eigenlijk naar een aantal verschillende aandoeningen die de longen, sinussen en luchtpijp aantasten, die elk worden veroorzaakt door aspergillus-sporen. Hoe ernstig een probleem deze aandoeningen kunnen worden, hangt af van iemands leeftijd, bestaande gezondheidsproblemen en hoeveel sporen ze hebben ingeademd.

Kleding binnenshuis drogen

Desondanks is het waarschijnlijk onvermijdelijk om kleding af en toe binnenshuis te drogen, vooral als je geen toegang hebt tot een wasdroger. Er is geen echt gevaar als je af en toe een item, zoals een paar natte sokken, afdroogt nadat je in de regen bent terechtgekomen, maar het is een slecht idee om elke radiator in je huis te bedekken met je hele wasmand. In het beste geval beperk je de hoeveelheid warmte die je radiatoren aan de rest van je kamer kunnen leveren, maar in het slechtste geval voeg je een aanzienlijke hoeveelheid vocht en mogelijk gevaarlijke sporen toe aan de lucht. 

Zorg voor goede ventilatie in huis

Als je toch een paar items op je radiatoren moet drogen, is het de moeite waard om een ​​raam in de kamer te openen om waterdamp de kans te geven te ontsnappen. U hoeft ze niet per se ver te openen; De meeste moderne ramen hebben een ventilatieopening of een manier om slechts een klein beetje open te houden om vocht te laten ontsnappen. Het is ook een goed idee om de binnendeuren van de kamer waar u artikelen droogt te sluiten, om te voorkomen dat vocht zich naar andere delen van uw eigendom verspreid. 

Bron: Radiatorendiscounter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *