Loading

wait a moment

Welke soa’s komen veel in Nederland voor?

soa

Zuchtend komen ze de klas binnen: ‘Weer een blokuur biologie’. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, want ieder leerjaar staat hetzelfde onderwerp weer op het programma: seksuele voorlichting. Dat is helaas niet voor niets. Want nog steeds raken er in Nederland jaarlijks vele duizenden mensen met een soa besmet. Chlamydia. Genitale wratten. Gonorroe. De strijd is nog niet gewonnen. In deze blog geven wij het woord aan de specialisten van How Are You Diagnostics. Zij vertellen je meer enkele soa’s die ons land kent.

1. Chlamydia

Vrijwel iedereen heeft er wel van gehoord. Deze aandoening staat dan ook stipt op nummer één wanneer het om soa’s in Nederland gaat. Ruim 2,5% van alle Nederlandse jongeren (< 34 jaar) draagt de bacterie met zich mee. Chlamydia kun je oplopen door onveilige seks. Namelijk: door direct contact tussen de slijmvliezen. Hierdoor ontstaan ontstekingen aan de plasbuis, anus en baarmoedermond. Dit kan klachten geven, maar vaker merk je niets van. De gevolgen zijn echter groot: je kunt onvruchtbaar worden.

2. Genitale wratten

Bij de gedachte aan wratten voel je je misschien wat ongemakkelijk. De naam genitale wrat is dan ook niet helemaal correct. Het is namelijk geen wrat. Toch is het niet helemaal uit de lucht gegrepen. Deze soa veroorzaakt namelijk kleine knobbeltjes op de geslachtsdelen. Ze lijken veel op wratten. Ze beginnen klein, maar groeien en verspreiden zich snel. Besmetting vindt plaats via seksueel contact. Ook vieze handdoeken en washandjes kunnen een bron van overdracht zijn. De soa kan pijn en jeuk veroorzaken.

3. Gonorroe

Over deze laatste soa wordt vaak wat lacherig gedaan. Zeker wanneer de bijnaam bekend wordt, namelijk: ‘druiper’. Toch is het oplopen van deze aandoening erg vervelend. Bij deze ziekte word je besmet met een bacterie, die zich in de slijmvliezen nestelt. Hierbij beperkt het zich niet tot jouw geslachtsdelen, maar kan het ook de anus, keel en ogen infecteren. Mannen ervaren vaak afscheiding uit de plasbuis. Om die reden wordt deze soa ook wel een druiper genoemd. Gonorroe komt vaak tegelijk met Chlamydia voor.

Vermoed je een soa te hebben opgelopen? Voer dan een zelfafnametest uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *